Het project
Vanuit de HAN is de opdracht gegeven om een maatschappelijk probleem te kiezen en hierbij een passend concept en transmediale campagne te ontwikkelen. Rijksoverheid is gekozen als opdrachtgever met als zender mediawijsheid. Zij hebben vervolgens de opdracht gegeven om een concept te bedenken omtrent het onderwerp nepnieuws, zodat de doelgroep, kinderen uit groep 6, 7 en 8, hier bewuster van worden en ermee om leren gaan.
DUUR: 8 WEKEN
Het proces
Het Design Thinking proces is ingedeeld in vijf fases zoals is te zien in de afbeelding hieronder.
Het concept
Het concept is een acht weken durend lesprogramma dat gebruik maakt van gamification. Iedere week wordt er een nieuw onderwerp behandeld dat te maken heeft met nepnieuws. Het lesprogramma wordt ondersteund door een applicatie, maar mocht de applicatie niet toegankelijk zijn dan is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de lessen door in te loggen op de website. In de app of op de website volg je het avontuur met detective Feki om de slechterik die al het nepnieuws verspreid op te sporen. Dit doe je door verschillende opdrachten uit te voeren, zodat je telkens naar een volgend level gaat en dus steeds een stapje dichterbij slechterik Slidder in de buurt komt.
Storyline
Synopsis
Help Detective Feki de slechterik Slidder te pakken te krijgen. Wat heeft de slechterik gedaan? Het echte nieuws is gehackt door de slechterik en is aangepast, daardoor staat de wereld nu op zijn kop. 
Backstory 
De eerste interactie van Feki met Slidder: Feki en Slidder hebben samen op de detective school gezeten. Feki was de beste leerling van de klas en haalde altijd de hoogste cijfers. Slidder was nooit de beste leerling en was altijd erg jaloers op Feki. Zijn projecten waren nooit op feiten gebaseerd en kon helaas uiteindelijk de detective school niet voldoende afronden en Feki wel. Slidder kreeg om deze reden een hekel aan Feki en deed er alles aan om Feki zijn werk te saboteren. 
Het verhaal start met Feki, hij ontvangt een brief, dat bestaat uit knip- en plaksels uit kranten, en is ondertekend door Dokter S. In de brief staat dat hij nepnieuws heeft verspreid en dat het aan jou is om ervoor te zorgen dat de wereld niet op zijn kop wordt gezet. Hiermee start het spel.
Character Design 
De karakters zijn vormgegeven als dieren. Uit onderzoek blijkt dat de doelgroep emotioneel betrokken raakt wanneer er iets gebeurd met een dier. Of dit een bestaand of fictief dier is maakt geen verschil.
Iteraties
Eindproducten
vultekst
Back to Top